Julkaistu Jätä kommentti

Ainoani-romaanin julkaisutilaisuus Kymi Librissä

Idiootti on mukana 20.–22.7. Myllykoskella järjestettävillä Kymi Libri -kirjamessuilla.

Perjantaina 21.7. klo 14 messuilla julkistetaan Olga Trifonovan Ainoani-romaanin suomennos. Romaanista keskustelemassa ovat kirjan suomentaja Päivi Nenonen sekä kustantaja Tuukka Sandström.

Ainoani kertoo Stalinin vaimosta Nadežda Allilujevasta. Teos on ilmestynyt Venäjällä vuonna 2001, mutta on edelleen ajankohtainen. Jo iäkäs kirjailija Trifonova (s. 1938) on viime vuosien haastatteluissaan kritisoinut Stalinin ajan kaunistelua ja Stalinin henkilön esittämistä ”puhtoisena ja pörröisenä”.

Kirjan suomentaja Päivi Nenonen asui pitkään Pietarissa ja näki läheltä Putinin Venäjän ilmapiirin muuttumisen autoritaarisempaan suuntaan. Trifonovan kirjan kautta keskustellaankin myös siitä, miten haluttomuus kohdata menneisyyden rikoksia on luonut pohjaa Venäjän tämän päivän rikoksille.

Kauppoihin kirja ehtinee elokuussa.

Julkaistu Jätä kommentti

Olga Trifonova: Ainoani

Ilmestyy 1. elokuuta. Ennakkomyynnissä Kymi Librissä!

Ainoani on romaani Stalinin vaimosta Nadežda Allilujevasta (1901–1932), joka kuoli epäselvissä olosuhteissa todennäköisesti itsemurhan tehneenä. Se on tarina rakkaudesta, petoksesta ja vallanhimosta. Ainoani kertoo, miten vaikeata on kohdata paha, kun tahtoo uskoa hyvään.

Olga Trifonova (s. 1938) on Stalinin puhdistuksia esittelevän Talo rantakadulla -museon pitkäaikainen johtaja ja kirjailija Juri Trifonovin leski. Ainoani-romaania varten hän teki mittavan pohjatyön arkistoissa ja haastatteli Nadežda Allilujevan elossa olevia sukulaisia.

Julkaistu Jätä kommentti

Helsingin Kirjamessut 2022

Idiootti on tuttuun tapaan läsnä Helsingin Kirjamessuilla. Osasto löytyy koordinaatilla 7a138.

Torstaina putiikki aukeaa vasta puoliltapäivin, sillä koko henkilökunta (= Tuukka ja Varpu) on lehdistötilaisuudessa kertomassa lastenkirjasta Rontti-kissa noitakoulussa, joka tosin ei ole Idiootin vaan Avaimen kustantama. Muuten paikalla messujen aukioloajan puitteissa.

Julkaistu Jätä kommentti

Kannanotto: Emme saa unohtaa venäläisiä toisinajattelijoita

Hyökätessään Ukrainaan Putin on osoittanut valmiutensa toimia kuten Stalin vuonna 1939, jolloin talvisota alkoi. Suomessa moni kommentaattori on esittänyt, että roistomainen hyökkäys tulee johtamaan pitkällä aikavälillä Putinin kaatumiseen. On kuitenkin otettava vakavasti myös päinvastainen mahdollisuus: Putin voi olla valmis toimimaan kuten Stalin vuonna 1937, joka Venäjällä muistetaan suuren terrorin vuotena. Muistamme, että Stalin pysyi vallassa kuolemaansa saakka.

Koko Putinin pitkää valtakautta on luonnehtinut vapauden asteittainen, hidas väheneminen ja kontrollin lisääntyminen. Ukrainan sota saattaa olla ratkaiseva tekijä, joka kiihdyttää tämän kehityksen autokratiasta totalitarismiin. Putin on osoittanut olevansa valmis mittavaan väkivaltaan veljeskansaa kohtaan. Hän voi olla valmis myös mittavaan väkivaltaan omaa kansaansa kohtaan.

Putiniin kriittisesti suhtautuvien venäläisten osa on käymässä yhä vaikeammaksi. Meidän on autettava Ukrainaa ja ukrainalaisia. Mutta meidän on oltava valmiita auttamaan myös Putinin vastustamisen vuoksi ongelmiin joutuneita Venäjän kansalaisia. Myös he ovat sankareita, jotka taistelevat pahaa vastaan.

Venäjän historiassa on ollut monta kylmää kautta, jolloin maasta paenneilla emigranteilla on ollut merkittävä rooli venäläisen valistuksen perinteen säilyttämisessä. Tämän perinteen säilyminen on myös suomalaisten etu, sillä sen varassa on ainoa toivo siitä, että kerran meillä vielä on normaali naapurimaa idässä. Vaikka nyt on pimeä hetki, toivonkipinän ei saa antaa sammua.

Tuukka Sandström
kustantaja

Julkaistu Jätä kommentti

Ongelma tilausvahvistuksissa pitäisi olla korjattu

Viikonlopun aikana Idiootin verkkokirjakaupassa ilmeni ongelma, jossa tilaukset rekisteröityivät kyllä järjestelmäämme, mutta osa tilaajista ei saanut tilausvahvistuksia. Nyt ongelman pitäisi olla korjattu.

Kaikki sunnuntai-iltaan mennessä tehdyt tilaukset on lähetetty maanantaina ja vastaavasti kaikki maanantaina tehdyt tilaukset on lähetetty tiistaina.

Postin arvio toimitusajoista on 2–3 työpäivää. Vaikka tilausvahvistus olisikin jäänyt uupumaan, kirjan pitäisi kolahtaa luukusta tai laatikkoon tämän viikon aikana.

Kiitoksia yhteyttä ottaneille asiakkaille. Ongelma ei näkynyt ollenkaan kaupan pitäjälle päin, joten ilman palautetta asiaan ei olisi osattu reagoida.

Julkaistu Jätä kommentti

Su 19.12. mennessä tehdyt tilaukset ehtivät jouluksi

Joulunaikaan tehdyt Idiootin verkkokaupan tilaukset pyritään lähettämään vuorokauden sisällä. Joulua edeltävän viikonlopun tilaukset lähtevät maanantaina, ja Postin lupaama toimitusaika on 2–3 päivää.

Joiltakin tilaajilta on tullut palautetta, että tilausvahvistus ei ole saapunut sähköpostiin. Tämä voi johtua roskapostisuodattimesta. Jos olet huolissasi oman tilauksesi kohtalosta, voit toki kysyä asiaa sähköpostitse idiootti (at) idiootti.fi.