Julkaistu Jätä kommentti

Kannanotto: Emme saa unohtaa venäläisiä toisinajattelijoita

Hyökätessään Ukrainaan Putin on osoittanut valmiutensa toimia kuten Stalin vuonna 1939, jolloin talvisota alkoi. Suomessa moni kommentaattori on esittänyt, että roistomainen hyökkäys tulee johtamaan pitkällä aikavälillä Putinin kaatumiseen. On kuitenkin otettava vakavasti myös päinvastainen mahdollisuus: Putin voi olla valmis toimimaan kuten Stalin vuonna 1937, joka Venäjällä muistetaan suuren terrorin vuotena. Muistamme, että Stalin pysyi vallassa kuolemaansa saakka.

Koko Putinin pitkää valtakautta on luonnehtinut vapauden asteittainen, hidas väheneminen ja kontrollin lisääntyminen. Ukrainan sota saattaa olla ratkaiseva tekijä, joka kiihdyttää tämän kehityksen autokratiasta totalitarismiin. Putin on osoittanut olevansa valmis mittavaan väkivaltaan veljeskansaa kohtaan. Hän voi olla valmis myös mittavaan väkivaltaan omaa kansaansa kohtaan.

Putiniin kriittisesti suhtautuvien venäläisten osa on käymässä yhä vaikeammaksi. Meidän on autettava Ukrainaa ja ukrainalaisia. Mutta meidän on oltava valmiita auttamaan myös Putinin vastustamisen vuoksi ongelmiin joutuneita Venäjän kansalaisia. Myös he ovat sankareita, jotka taistelevat pahaa vastaan.

Venäjän historiassa on ollut monta kylmää kautta, jolloin maasta paenneilla emigranteilla on ollut merkittävä rooli venäläisen valistuksen perinteen säilyttämisessä. Tämän perinteen säilyminen on myös suomalaisten etu, sillä sen varassa on ainoa toivo siitä, että kerran meillä vielä on normaali naapurimaa idässä. Vaikka nyt on pimeä hetki, toivonkipinän ei saa antaa sammua.

Tuukka Sandström
kustantaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *