Eduard Kotšergin

Eduard Kotšergin kuvattuna NKVD:n lastenkodissa noin kolme kuukautta ennen pakoaan.

Eduard Stepanovitš Kotšergin syntyi 22.9.1937 Leningradissa. Hänen venäläinen tiedemiesisänsä Stepan Kotšergin vangittiin ja teloitettiin jo ennen Eduardin syntymää, ja puolalainen äiti Bronisława Odyniec pidätettiin vuonna 1940 vakoilusta syytettynä. Eduard päätyi kansanvihollisten lapsille tarkoitettuun leningradilaiseen orpokotiin, joka evakuoitiin Leningradin piirityksen alkuvaiheessa Siperiaan.

Vuonna 1945 kahdeksanvuotias Kotšergin pakeni Omskin alueella sijaitsevasta lastenkodista. Hänen tavoitteenaan oli palata Leningradiin ja etsiä äitinsä. Pakomatka halki Neuvostoliiton kesti yli kuusi vuotta.

Muistelmateoksessaan Risteillä ristityt Kotšergin kertoo uskomattoman selviytymistarinansa. Hän kuvaa järjestelmän tuottamia orpoja, joiden kohtalona oli kasvaa lapsille huonosti soveltuvissa oloissa, ja piirtää ruohonjuuritason kuvaa toisen maailmansodan jälkeisestä Neuvostoliitosta, jossa valtavat ihmismassat olivat liikkeellä joukkojen palatessa rintamalta ja evakuoitujen pyrkiessä kotiseuduilleen.

Kotšerginin elämä on poikkeuksellinen. Hänen lähtökohdistaan olisi ollut todennäköisempää päätyä laitapuolen kulkijaksi tai ammattirikolliseksi kuin palkituksi lavastajaksi, kuvataiteilijaksi ja kirjailijaksi.

Kotšergin valmistui 1960 A. N. Ostrovskille nimetystä Leningradin teatteri-instituutista ja työskenteli työskenteli sen jälkeen Mihailovski-teatterin lavastajana. Vuodesta 1963 vuoteen 1966 hän oli Liteinyn teatterin ja vuodesta 1966 vuoteen 1972 Vera Komissarževskajan akateemisen draamateatterin päälavastaja. Vuodesta 1972 lähtien Kotšergin on toiminut Tovstonogovin suuren draamateatterin päälavastajana (tunnettiin vuoteen 1992 asti Gorkin suurena draamateatterina). Kotšergin on lavastanut useita vierailevia esityksiä myös Suomessa.

Ilmestyessään vuonna 2009 Risteillä ristityt herätti runsasta huomiota Venäjällä. Teos muun muassa voitti ensimmäisenä ei-fiktiivisenä teoksena Venäjän arvostetuimpiin kuuluvan Natsionalnyi bestseller -kirjallisuuspalkinnon sekä Sergei Dovlatov -palkinnon.

Suomennetut teokset

Risteillä ristityt. Suom. Tuukka Sandström. Idiootti 2017.