Hans Kruber

Kustantajalta:

Hans Kruber on, tietenkin, pseudonyymi. Myönnän auliisti, ettei ollut helppo päätös ryhtyä yhteistyöhön sellaisen henkilön kanssa, joka kirjoittaa osin arkaluontoista, jopa loukkaavaakin tekstiä, ja haluaa kuitenkin pitää todellisen identiteettinsä salassa. Mikäli Juorukirjan julkaisu johtaa juridisiin ongelmiin, on vastuu lopulta minun.

Miksi sitten päätin kustantaa? Pelkkä ahneus ei riitä perusteluksi – tunnetusti pienkustantamisessa liikkuvat rahat ovat varsin mitättömiä – vaan lopulta kyse oli siitä, mistä aina: uskosta tekstiin.

Kustantaja on mahdollistaja. Niin myös tässä tapauksessa: olen kokenut voivani auttaa Kruberia kertomaan tarinansa, jotka mielestäni ansaitsevat tulla kerrotuiksi. Juorukirjan aihe, julkisuus, on tämän päivän maailmassa kaikkialla läsnä, mutta sen kriittistä käsittelyä harvoin edes yritetään.

Tietysti on myös selvää, että omakustanteena, ilman pätevän kustannustoimittajan apua kokoon kyhäiltynä, olisi Juorukirja jäänyt huomattavasti heikkotasoisemmaksi. Huolimatta siitä, että Kruberilla on taustaa journalismissa ja akateemisessa kirjoittamisessa, oikeinkirjoitus ei kuulu hänen vahvuuksiinsa.

Kustantajana epämiellyttävä velvollisuuteni on ollut myös sensuroida pahimpia ylilyöntejä. Moni Kruberin juttu on toki hauska, mutta hänellä tuntuu olevan vaikeuksia pitää mielessä, että ne kertovat oikeista ihmisistä, joilla on oikea elämä.

Kulissien takaisista väännöistä on suomalaisessa kustannusmaailmassa perinteisesti vaiettu. Hans Kruberin kohdalla koen voivani tätäkin puolta valoittaa. Se liki röyhkeä tapa, jolla hän kotimaisia merkkihenkilöitä Juorukirjassa käsittelee, asettaa nähdäkseni tiettyjä paksunahkaisuuden vaatimuksia hänelle itselleenkin.

Sananvaihtomme on ollut ajoittain kiivasta ja yhteisen näkemyksen löytäminen vaikeaa, mutta lopulta jokainen ongelma on ratkennut. Toivon ja uskon, että lopputuloksessa ei ole kyse vesitetystä kompromissista, vaan koko työläs prosessi on ollut tekstille eduksi – ja sitä kautta myös teille, hyvät lukijat.

Tuukka Sandström
Idiootti

Hans Kruberin teokset

Juorukirja. Idiootti 2019.